Remove this ad

Lead

Mar 14 07 12:51 PM

Tags : :

Tibetanski mastif

Ime: Tibetanski mastif
Idealna visina: 61-71 centimetar
Težina: 64-78 (u Evropi čak i 100) kilograma
Životni vek: 15 i više godina

Karakteristike: Ovo je moćan pas krupnih kostiju. Široka, masivna glava klinastog je oblika i završava se širokom i zatupastom gubicom. Njuška je velika i crna, oči male, tamnosmeđe i pomnog pogleda. Uši su trouglastog oblika, debele kože i viseće. Dužina tela je samo malo veća od visine, tako da tibetanski mastif deluje četvrtasto. I njegove noge su dosta krupne i snažne. Širok rep tibetanski mastif nosi svijen iznad leđa. Marko Polo je mastifa opisao kao "visokog kao magaraca, sa lavovski moćnim oglašavanjem".

Narav: Tibetanski mastif je zaštitnički nastrojen pas, ali je u ponašanju odmeren, miran i pažljiv. Dostojanstven je i odan porodici, naročito deci (koje tretira kao stado koje štiti), a nepoverljiv prema strancima. Hrabar je i neustrašiv, svojeglav i odlučan, ali sa željom da ugodi gazdi. Strpljiv i veoma inteligentan, ovaj pas je odgajan da preuzme incijativu.

Pošto u prošlosti nije imao blizak kontakt sa ljudima, neophodan je trening i strpljenje da se ovaj pas temeljno socijalizuje. Trening mastifa mora biti uravnotežen, bez vike i batina, jer pas će inače terati inat. Ono malo mastifa što je ostalo na Tibetu agresivno je, žestoko i nepredvidljivog ponašanja, dok su pitome vrste poslušne i vezane za svoje gospodare.

Ovo je izuzetan ovčarski pas, a na Tibetu je bio odličan čuvar i čitavih sela. Kuje imaju samo jedno teranje tokom godine, dok ostale rase obično imaju dva. Ne preporučuju se za život u stanu, jer potrebno mu je kretanje. Naročito voli da se pentra i rovari, a i da beži. Da biste ga zadržali bez vezivanja, potrebna je dva metra visoka ograda. Noću ga treba držati u kući, jer u njegovoj je prirodi da noću laje napolju.

Krzno: Krzno je veoma gusto, dlaka je srednje dužine. Oko vrata se formira gust okovratnik od dugih, tršavih dlaka, koji na glavi prelazi u krunu. Krzno je najčešće crno, sa zlatnim ili žuto-smeđim belezima, ali može se javiti i u boji čokolade, sivoj, zlatnoj, krem ili riđoj.

Nega: Tibetanski mastif mora umereno da vežba, jer se preterana aktivnost loše odražava na njegove teške kosti. Više voli šetnju kroz šumu ili park od jurcanja za loptom. Treba ga redovno četkati. Ovaj pas dlaku odbacuje jednom godišnje, kad četkanje mora trajati bar pola sata svakoga dana.

Poreklo: Prastari tibetanski mastifi postojali su i u bronzanom dobu. Prateći Aleksandra Velikog stigli su u Evropu i od ovih pasa nastale su mnoge podvrste mastifa. Tibet je kasnije zatvorio svoje kapije za Zapad, pa se ova rasa razvijala u izolaciji. Sredinom 19. veka engleska kraljica Viktorija dobila je na poklon tibetanskog mastifa i uskoro je još pasa uvezeno u Englesku, gde je ova rasa praktično dovedena do savršenstva.
user posted image
Quote    Reply   
Remove this ad
Remove this ad

#3 [url]

Apr 25 07 6:46 PM

Preslatki su!

<a href="http://starland.freehostia.com/"><img alt="Add glitter your Myspace or Piczo Image" src="http://img186.imageshack.us/img186/6589/bannerrj9.jpg" alt="" style="border: 0px;"/></a><span style="font-size:10px;">

Quote    Reply   
Add Reply

Quick Reply

bbcode help